Boekrestauratie & conservering

Restauratie en conservering

Als zelfstandig boekrestaurator restaureer ik perkament, leer, linnen en papieren banden. Dat doe ik vanuit mijn eigen werkplaats in Amsterdam Centrum. Ik ben aangesloten bij Restauratoren Nederland en de internationale vakvereniging voor boek- en papierconservatoren IADA. Bovendien hecht ik veel waarde aan bijscholing, zodat ik altijd op de hoogte ben van de laatste ontwikkelingen en technieken in het vakgebied.

 In de conservering en restauratie van stukken werk ik terughoudend en met oog op het behoud van zo veel mogelijk origineel materiaal en reversibiliteit van de restauraties. Uiteraard spreken we eerst alle wensen door, waarna ik een plan van aanpak maak.

Particulieren

Als particulier kun je bij mij terecht voor het restaureren van alle soorten waardevolle boek- en papierwerken. Wat waardevol is bepaal je helemaal zelf: het kan gaan om een zeldzaam en kostbaar document, maar het oude kookboek van grootmoeder of de versleten familiebijbel kunnen ook van grote emotionele waarde zijn. Ik besef me dat deze werken delicaat en geliefd zijn en ga daarom overal even voorzichtig mee om. Bovendien kan ik advies geven over het bewaren en opslaan van de werken, zowel in standaard archiefbergingen als in speciale op maat gemaakte dozen die voldoen aan de ICN-kwaliteitseisen

Bedrijven

Bedrijven, instellingen en (restauratie)ateliers kunnen mij als ZZP’er inhuren voor projecten in schadeinventarisatie, boek- en papierrestauratie, charter-restauratie en berging, conservering, tentoonstellingswerk en archief- en bergingswerkzaamheden. Ik heb ervaring in werken voor grote restauratieateliers, archieven, musea en instellingen en ben daarom veelzijdig in mijn kunnen.

Facsimiles

Een facsimile is een kopie of reproductie van een oud boek, manuscript of ander document met historische waarde dat zo goed als identiek is aan de originele bron. Dat klinkt als vervalsing, maar is heel belangrijk voor het toegankelijk houden van kostbare of kwetsbare werken. Door een facsimile te maken kan het oorspronkelijke werk zo goed mogelijk worden geconserveerd en blijft de inhoud, in de vorm van de reproductie, beschikbaar voor bijvoorbeeld raadpleging, tentoonstelling of onderzoek. Voor meer informatie of een afspraak kun je altijd contact met me opnemen.

Eerdere opdrachtgevers

Op alle door mij geleverde diensten en leveringen voor boek- en papierrestauraties zijn de algemene voorwaarden van de vereniging Restauratoren Nederland van toepassing.